Ruta herstòrica per dones, lesbianes i trans

Cunya radiofònica

Descarrega el diariLes arrels, les velles llambordes del centre de la ciutat, les ferides que encara broten sang…Recuperar la memòria de les nostres companyes, de les lluitadores, de les empresonades, de les prostitutes, de les migrants, de les desviades… és imprescindible per recuperar la nostra memòria HERstòrica, silenciada i amagada en els llibres d’HIStòria.

La nostra intenció és rescatar referents anarcofeministes* a Barcelona, ja que hem pogut comprovar, que la pròpia HIStòria no es fa ressò de la seva valentia, de les seves iniciatives, del seu combat. Necessitem i cerquem referents de dones anarquistes i feministes, perquè es la nostra lluita i volem créixer i aprendre d’aquestes dones que un dia van lluitar, van donar la vida per ser lliures, per tenir veu, per posar en dubte la dominació de l’home tant en la vida quotidiana com en la lluita. També és una forma d’homenatge, és la nostra manera de recordar la resistència de les dones, l’autoorganització i la solidaritat que existia entre elles.

Els carrers del Raval broten d’història, de vida i de sang, conflicte, desobediència, resistència, revolta, fum i crema de convents, punys alçats i cors valents, broten d’alcohol, prostitució, maltractament, clandestinitat, detencions…volem ser realistes amb el context al qual ens referim destacant el paper de les dones.

El transcurs de la HIStòria ha fet que el nom d’algunes dones quedi emmarcat en fets històrics. Nosaltres volem anar més enllà. Volem recordar a aquelles dones anònimes que eren prostitutes a les Rambles, que eren maltractades a la presó d’Amàlia, que iniciaven un procés d’escola lliure autogestionada… Rebutgem l’ anonimat al que les ha condemnat el patriarcat. No necessitem noms per a homenatjar , no necessitem referències de llibres. Nosaltres tenim la nostra pròpia HERstòria, la nostra lluita pròpia, és per això mateix que sentim en l’anarcofeminisme la manera de lluitar, de seguir al carrer. Sentim la responsabilitat de recuperar nosaltres mateixes a aquestes lluitadores i els hi volem dedicar aquestes línies.

Des de la ràbia que ens produeix l’opressió HIStòrica que rebem les dones traiem les forces per seguir endavant, per seguir juntes, per seguir lluitant. Els textos que trobaràs en aquest periòdic són la recopilació de conflictes, lluites, iniciatives, vides que al llarg de la HERstòria han viscut els carrers del Raval. Amb aquest periòdic volem fer el nostre propi homenatge a les dones rebels.

* Ens centrem en referents anarcofeministes perquè nosaltres ens considerem anarcofeministes. S’ha de dir que algunes de les referents no es definien com a tal, però considerem que les seves pràctiques estan emmarcades dins l’anarcofeminisme tal i com nosaltres l’entenem.